Colckhof

 

 

Omschrijving: Deze kleine buitenplaats is halverwege de negentiende eeuw aangelegd in de Landschapsstijl. Dit is nog goed te zien aan de waterpartijen, slingerlanen en doorkijkjes over de glooiende weilanden.

Lengte: 3 km

Markering:  Blauwe wandelroute toegankelijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Begeleiding: Vrij wandelen op wegen en paden. De route is goed toegankelijk voor rolstoelen met begeleider; de paden worden goed bijgehouden en vrijgehouden van takken en andere obstakels, maar zijn niet verhard; bij extreem nat weer kunnen de paden drassig en daardoor moeilijk toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers; langs de route staan veel bankjes.

Bereikbaar: De Colckhof ligt ten noordwesten van Heino.

Startplaats: Parkeerplaats aan de Hubertsallee, 8055 PG Laag Zuthem

Breedtegraad: 52°27.737 N    Lengtegraad: 6°11.733 E

Bijzonderheden: De Colckhof is een klein landgoed (40 hectare), maar wél één met een grootse geschiedenis. Omstreeks 1300 maakte ‘dat Goed ten Kolcke met sijn toebehoor, gelegen in den Karspel van Zwol’ deel uit van de bezittingen van de Heren van Almelo. De eeuwen daarna waren verschillende Zwolse patriciërsfamilies eigenaar. De welgestelde stedelingen lieten boerderijen bouwen en plukten daar de vruchten van. Midden 19e eeuw verwierf de familie Van Sonsbeeck landgoed Colckhof. Zij had ook de nabijgelegen buitenplaatsen Den Alerdinck en De Gunne in bezit. Het drietal vormt landschappelijk nog steeds een eenheid. Het landhuis is in 1840 gebouwd tegen een oudere zogeheten ‘spieker’ aan. Die spieker, een voorraadschuur werd in de achttiende eeuw gebouwd op nog veel oudere fundamenten. Later gebruikte de stadse eigenaar van de Colckhof de schuur als optrekje voor een verblijf op het land. Er zijn bijna geen voorbeelden meer van landhuizen waaraan nog een spieker vastzit.

Informatie: Invalidenparkeerplaats aanwezig aan de Zuthemerweg

Excursies voor rolstoelgebruikers na aanmelding, bel: (035) 6559911

Bezoekerscentrum West-Salland (VVV-agentschap)

Canadastraat 6

8141 AC Heino

Tel. (0572) 394 561

Natuurmonumenten

Faciliteiten:  Restaurant ‘t Hooge Huus, Zwolseweg 71a Heino is toegankelijk en heeft een aangepast toilet

Honden aan de lijn

 

Goedgekeurde route